Πίσω
Υποστήριξη Καινοτομίας για το Περιβάλλον
5

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υποστηρίζει ενεργά καινοτόμες δράσεις για το περιβάλλον. Πρόσφατα ενίσχυσε οικονομικά τη Reforestation Roboteam. Πρόκειται για Έλληνες έφηβους εφευρέτες που κέρδισαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής για τη δημιουργία ρομπότ αναδάσωσης! Το Ρομπότ-Αναδασωτής μπορεί να φυτέψει γρήγορα, αποτελεσματικά και σύμφωνα με τα επιστημονικά πρωτόκολλα οποιαδήποτε έκταση –ακόμη και δυσπρόσιτη για τον άνθρωπο- που χρειάζεται αναδάσωση.

Το ρομπότ ξεκινάει από ένα σημείο εκκίνησης, εντοπίζει προσημειωμένα σημάδια που υποδεικνύουν την καταλληλότητα μιας περιοχής για να υλοποιηθεί η φύτευση, ανοίγει τρύπες με το τρυπάνι που διαθέτει και με περιστροφικό σύστημα φυτεύει 5 δενδρύλλια τη φορά στις ανάλογες τρύπες. Ακόμη, διαθέτει αισθητήρες για να ανιχνεύει γκρεμούς και εμπόδια ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός Ρομπότ-Αναδασωτή και μάλιστα από ελληνικά μυαλά και χέρια μας ενθουσίασε τόσο που αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε την αποστολή της ομάδας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Η Reforestation απέσπασε κολακευτικές κριτικές και τελικά κατέλαβε την πολύ τιμητική 9η θέση στην κατηγορία open category, που αποτελεί και το πιο δύσκολο και σημαντικό μέρος της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής καθώς πολλές χώρες (πχ. η Ρωσία) σε περίπτωση διάκρισης δίνουν σημαντικά κίνητρα στους μαθητές τους όπως η είσοδός στο Πολυτεχνείο χωρίς εξετάσεις!

Τα μέλη που αποτελούν τη Reforestation Roboteam είναι οι: Βουτυράκου Διαλεχτή-Αθηνά (7ο λύκειο Ν. Σμύρνης), Βαμβακιά Γαλάτεια (12ο λύκειο Πειραιά), Βουτυράκος Νικόλαος (3ο λύκειο Ν. Σμύρνης). Προπονητής της ομάδας είναι ο Βουτυράκος Κων/νος.