GR EN
Πίσω
0
08.04.2013

ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΚΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ ΤΟΥ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στην άμεση συλλογή υπογραφών υπέρ της απομάκρυνσης των άγριων ζώων από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης προχωράει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με τέσσερις ακόμη περιβαλλοντικές οργανώσεις και την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ έχει καταθέσει από το 2011 στο Δήμο Θεσσαλονίκης, υπόμνημα προτάσεων για την αλλαγή χρήσης του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης σε Καταφύγιο και Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων προκειμένου να εξυπηρετήσει ανάγκες θεραπείας και περίθαλψης τραυματισμένων άγριων ζώων για τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο θάνατος του Μίσα, μίας αρκούδας που γεννήθηκε αιχμάλωτη σε ζωολογικό κήπο και δεν γνώρισε ποτέ την ελευθερία της ζωής στη φύση, έδωσε την αφορμή για να επανέλθουμε αντιτιθέμενοι στην πρακτική της διαβίωσης και αναπαραγωγής άγριων ζώων σε αιχμαλωσία. Η υποστήριξη του κοινού ήταν πολύ μεγάλη και αυθόρμητη. 

Έτσι, δημιουργούμε σήμερα πλατφόρμα συλλογής υπογραφών των πολιτών που υποστηρίζουν το αίτημά μας για την αλλαγή του διαχειριστικού πλαισίου του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν λειτουργεί σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία. 

Κύρια αιτήματά μας είναι: 

  1. να μπει τέλος στην αιχμαλωσία άγριων ζώων σε ζωολογικούς κήπους που λειτουργούν εκτός νομοθετικού πλαισίου
  2. να μεταφερθούν οι αρκούδες και οι λύκοι του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Στόχος μας είναι η συγκέντρωση 30.000 υπογραφών έως το τέλος του Απριλίου που θα κατατεθούν στη Διεύθυνση του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, στη Διεύθυνση Πρασίνου της Αντιδημαρχίας Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης και στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και θα κοινοποιηθούν στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. 

Από την ίδρυσή του ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επικέντρωσε τις προσπάθειές του στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης αιχμαλωσίας άγριων ζώων. Έπειτα από δυναμικές παρεμβάσεις κατάφερε την εξάλειψη του φαινόμενου της αρκούδας «χορεύτριας» στην Ελλάδα ενώ εξακολουθεί να εργάζεται για την εξάλειψη της παράνομης αιχμαλωσίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Σήμερα, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την ελευθερία των δύο από τις τελευταίες αρκούδες που ζουν αιχμάλωτες στην Ελλάδα, και των λύκων του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης στα πρότυπα Καταφύγια Αρκούδας και Λύκου που λειτουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο Νυμφαίο και στην Αγραπιδιά της Φλώρινας.

Με την πεποίθηση ότι η άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της προστασίας και διατήρησης της άγριας ζωής στο φυσικό της βιότοπο, ενάντια σε οποιαδήποτε ανθρώπινη συμπεριφορά εκμετάλλευσης και αιχμαλωσίας των άγριων ζώων στους ζωολογικούς κήπους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
27.02.2024

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το
Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης thumb
23.01.2024

Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

Διάβασέ το
19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
20.12.2023

19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το