GR EN
Πίσω
0
15.10.2013

Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής

Μέχρι πόσο ψηλά φτάνει το δάσος και πόσους ορόφους έχει;
Ποια ζώα είναι οι πυροσβεστήρες του δάσους;
Πώς τα δέντρα των δασών φέρνουν βροχές;
Τι σχέση έχει η ζωή στο δάσος με τη ζωή στην πόλη;Γιατί δεν πλημμυρίζει το δάσος ενώ πλημμυρίζουν οι πόλεις;
Πώς το δάσος λειτουργεί ως ομπρέλα;

Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις καλούνται να απαντήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στο νέο πρόγραμμα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τα ΔΑΣΗ, ΤΟ ΝΕΡΟ και ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ. Όταν οι ερωτήσεις απαντηθούν σωστά αυτό που όλοι κερδίζουμε είναι μια καλύτερη ζωή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. 

Το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής σχεδιάστηκε από την παιδαγωγική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών για τα δασικά οικοσυστήματα και το νερό. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που οι κλιματικές αλλαγές επιβάλλουν ακόμη περισσότερη ενημέρωση αλλά και δράση από όλους τους πολίτες, το περιεχόμενο του συγκεκριμένου προγράμματος μπορεί να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Πιο συγκεκριμένα, απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου που ζουν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και ως γενικό σκοπό έχει να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά την άμεση σχέση τους με τα δάση και το νερό παρά το γεγονός ότι δεν ζουν κοντά σε αυτά, με εξαίρεση βέβαια τα περιαστικά δάση. Ο σχεδιασμός του είναι κατάλληλος για την αξιοποίησή του από τον/την εκπαιδευτικό τόσο στο επίσημο σχολικό πρόγραμμα όσο και σε δραστηριότητες που αφορούν σε θεματικές του Ολοήμερου Δημοτικού και της Ευέλικτης Ζώνης στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. 

Το περιεχόμενό του βασίστηκε στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τις επιστήμες της Βιολογίας, της Δασολογίας, της Ζωολογίας, της Υδραυλικής, της Αρχιτεκτονικής, της Διδακτικής και της Παιδαγωγικής, αλλά και σε κοινωνιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με συγκεκριμένες στάσεις και αντιλήψεις παιδιών και ενηλίκων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. 

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:


  1. Διαδραστική παρουσίαση: με οπτικοακουστικό τρόπο προβάλλονται στα παιδιά η λειτουργία του δάσους και του νερού και η συμβολή τους στην ύπαρξη της ζωής. Προκειμένου να συνδεθεί το δάσος και το νερό με τη ζωή των παιδιών στα μεγάλα αστικά κέντρα, η ζωή και οι λειτουργίες του δάσους παραλληλίζονται με τη ζωή των παιδιών στην πόλη και συγκεκριμένα σε μια πολυκατοικία.

Επιμέρους θεματικές ενότητες είναι:


  • η αναδάσωση, 

  • το δάσος και η βλάστηση, 

  • το δάσος και οι κάτοικοί του (πανίδα), 

  • οι βιολογικές λειτουργίες του δάσους, 

  • το δάσος και το νερό και 

  • τα περιαστικά δάση. 

Η παρουσίαση περιλαμβάνει διασκεδαστικά παιχνίδια, θεματικές animation, περιβαλλοντικά μηνύματα, φωτογραφίες από το δάσος αλλά και την πόλη. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε όλη την παρουσίαση.

Φυλλάδιο: Οι πληροφορίες που παρέχονται στα παιδιά στη διαδραστική παρουσίαση συνοψίζονται σε ένα οκτασέλιδο εικονογραφημένο φυλλάδιο με στόχο να μεταφερθούν από τους μικρούς αυριανούς πολίτες και στην ευρύτερη κοινωνία.
Το φυλλάδιο συμπυκνώνει τις πληροφορίες της παρουσίασης με βασικά θέματα: α) τα δάση, β) η άγρια ζωή στα δάση, γ) περιαστικό δάσος, δ) νερό και δάσος, ε) αναδάσωση, στ) οι δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τα ελληνικά δάση. 

Αφίσα: Εμείς καταναλώνουμε το δάσος μας προσφέρει… με αριθμούς. Παρουσιάζει την άμεση σχέση και αλληλεπίδραση των ανθρώπων που κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και του δάσους. Έχει τη μορφή αποτελεσμάτων επιστημονικής έρευνας και αναδεικνύει τη συμβολή των δασικών οικοσυστημάτων στην καθημερινότητα και την επιβίωση των κατοίκων των αστικών πόλεων. 

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποιεί δωρεάν το πρόγραμμα «Δάσος, Πηγή Νερού και Ζωής» σε δημοτικά και γυμνάσια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Εάν επιθυμείτε να υλοποιηθεί στο σχολείο σας επικοινωνήστε με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ κ. Χαρούλα Κρομυάδου, hkromiadou@arcturos.gr, 2310555920. 


Tο πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της ΑΥΡΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και Save Your Hood καθάρισαν το ρέμα Ασπρογείων thumb
22.04.2024

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και Save Your Hood καθάρισαν το ρέμα Ασπρογείων

Διάβασέ το
Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
27.02.2024

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το
Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης thumb
23.01.2024

Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

Διάβασέ το