GR EN
Πίσω
0
10.07.2013

Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την Δευτέρα 1 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην Καλαμπάκα η παράδοση των πινακίδων στα μέλη των δικτύων των Δήμων και των Κυνηγετικών Συλλόγων που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ με τίτλο: «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» LIFE09 NAT/ES/000533. Στη συνάντηση πήραν μέρος οι Δήμοι Τρικκαίων, Καλαμπάκας και Πύλης καθώς και οι Κυνηγητικοί Σύλλογοι Καλαμπάκας και Πύλης.

Την επόμενη μέρα, Τρίτη 2 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της Ημερίδας με θέμα: «Δηλητηριασμένα Δολώματα: Επιπτώσεις στην Βιοποικιλότητα & τεχνικές αντιμετώπισης», συνάντηση εργασίας για τα στελέχη φορέων και δημοσίων υπηρεσιών με θέμα: «Διαχείριση δηλητηριασμένων ζώων και πτωμάτων». Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα και η πολιτική αντιμετώπισης της λύσσας στην Ελλάδα συνδέονται άμεσα με την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και τη δημόσια υγεία. Ειδικά για τη λύσσα, τα κρούσματα της οποίας συνεχώς αυξάνονται στην Βόρεια Ελλάδα, θα πρέπει να γίνει άμεση σύνδεση καθώς τα δηλητηριασμένα πτώματα των ζώων αποτελούν βασική εστία μετάδοσης της νόσου και αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες μετάδοσής της.

Στη συνάντηση εργασίας συμετείχαν από το Δήμο Καλαμπάκας ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Λύπας, από το Δήμο Πύλης ο κ. Στέφανος Τσιάκας, από το Δασαρχείο Καλαμπάκας ο κ. Σπύρος Μουζιούρας, από το Δασαεχείο Τρικάλων ο κ. Παππάς και από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ο κ. Γεώργιος Χαριτάκης και η Victoria Saravia. Μέσα από τη συνάντηση εργασίας δημιουργήθηκαν πολλά ερωτηματικά σχετικά με την έλλειψη ρητών αρμοδιοτήτων και μηχανισμών που απαιτούνται για τη Διαχείριση δηλητηριασμένων ζώων και πτωμάτων καθώς και την αντιμετώπιση των περιστατικών που δημιουργεί λανθασμένους χειρισμούς, αλλά και την αποθάρρυνση των πολιτών που θέλουν να καταγγείλουν περιστατικά στην περιοχή τους. 

Παρουσιάσθηκαν και συζητήθηκαν οι προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από την Εθνική Ομάδα των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και Φορέων για την αντιμετώπιση των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Προβληματισμοί, θέσεις και αδυναμίες που υπάρχουν για την εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και συγκεκριμένες προτάσεις για την διαχείριση των δηλητηριασμένων ζώων και πτωμάτων στην ύπαιθρο, συζητήθηκαν, θα ολοκληρωθούν άμεσα και θα αποσταλούν στα αρμόδια Υπουργεία. 

Τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Δήμων και Κυνηγών ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαρτίζεται από Δήμους και Κυνηγετικές Περιοχές και Συλλόγους στις οχτώ πιλοτικές περιοχές υλοποίησης τους προγράμματος (τέσσερις στην Ισπανία, δύο στην Πορτογαλία και δύο στην Ελλάδα, στην Κρήτη και τα Τρίκαλα) με κοινή συμφωνία και συνέργια για:

  • Την εξάλειψη της παράνομης χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων ως μια πολύ επιβλαβή πρακτική που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.
  • Υλοποίηση ενεργειών που βοηθούν στην καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων με το δίκτυο και με κάθε άλλη τοπική ή εθνική στρατηγική κατά των δηλητηριάσεων.
  • Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τους κινδύνους και τις συνέπειες που προκαλούν τα δηλητηριασμένα δολώματα και υποστήριξη της δικαστικής δίωξης των παρανομιών που εμφανίζονται στην περιοχή του. 
  • Ενημέρωση των κυνηγών για τους κινδύνους και τις συνέπειες που προκαλούν τα δηλητηριασμένα δολώματα.



ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και Save Your Hood καθάρισαν το ρέμα Ασπρογείων thumb
22.04.2024

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και Save Your Hood καθάρισαν το ρέμα Ασπρογείων

Διάβασέ το
Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
27.02.2024

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το
Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης thumb
23.01.2024

Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

Διάβασέ το