GR EN
Πίσω
0
24.09.2014

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά του ΒΙΟτόπου

Κατά τα δύο πρώτα χρόνια υλοποιήθηκαν οι δράσεις στα 18 από τα 20 σχολεία και ιδρύματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στη διάρκεια της νέας σχολική χρονιά αναμένεται να ολοκληρωθούν οι δράσεις στους δύο υπόλοιπους χώρους οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Τη δημιουργία των Βοτανικών Κήπων
  • Την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων
  • Τη δημιουργία εικαστικών παρεμβάσεων

Κατά τις επισκέψεις ελέγχου και συντήρησης των ΒΙΟτόπων από τους συνεργάτες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ δυστυχώς διαπιστώθηκαν καταστροφές σε μερικούς από αυτούς που περιλαμβάνουν ζημιές στους ξύλινους φράχτες, στα φυτά και στο σύστημα ποτίσματος και αναδεικνύουν την έλλειψη φύλαξης των σχολικών χώρων ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.

Η φροντίδα και συντήρηση των κήπων στις αυλές των σχολείων και των ιδρυμάτων αναδείχθηκε ως μία από τις ανησυχίες των εκπαιδευτιών όπως προέκυψε από τις συζητήσεις μαζί τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ευαισθητοποιούνται διαρκώς πάνω στα θέματα της άγριας ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και φροντίδα για τους ΒΙΟτόπους.

Οι βιότοποι, έκτασης περίπου 100 τ.μ. ο καθένας, με φυτά χαρακτηριστικών βιοτόπων της ελληνικής φύσης και εικαστικές παρεμβάσεις στις αυλές των σχολείων και των ιδρυμάτων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, προετοιμάζονται κατάλληλα με τη συμβολή των τοπικών Δήμων και άλλων πιθανών φορέων αρωγών, ενώ ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και το συνεργείο του με την συνεργασία των παιδιών, των καθηγητών και των υπευθύνων αναλαμβάνουν να αναμορφώσουν τους υπαίθριους χώρους με στόχο το ιδιαίτερο πρασίνισμά τους.

Στη συνέχεια η φυσιολογία των αυλών αλλάζει ριζικά αφού πλέον φιλοξενούν και συγκατοικούν με έναν ΒΙΟτοπο, ενώ αποκτούν μία νέα καθημερινότητα και τα παιδιά, καθότι μετά την ολοκλήρωση των φυτεύσεων έχουν πλέον υιοθετήσει και δεσμευτεί για τη φροντίδα των φυτών του κήπου!

Το πρόγραμμα αφορά στην ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και βιωματικής εκπαίδευσης για παιδιά και εφήβους, μέσω της δημιουργίας πρότυπων Βοτανικών Κήπων. Περισσότερες πληροφορίες, όλα τα νέα και την εξέλιξη του προγράμματος μπορεί κανείς να δει και να παρακολουθεί μέσα από το blog του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στη διεύθυνση http://bit.ly/BIOtopos ενώ στη σελίδα «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας» στο Facebook υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τακτική ενημέρωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
27.02.2024

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το
Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης thumb
23.01.2024

Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

Διάβασέ το
19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
20.12.2023

19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το