GR EN
Πίσω
ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας
11

ΒΙΟΤΟΠΟΣ

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σχεδίασε και υλοποίησε το τριετές πρόγραμμα «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας» με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και την αιγίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ.

Το πρόγραμμα αφορά στην ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και βιωματικής εκπαίδευσης για παιδιά και εφήβους, μέσω της δημιουργίας πρότυπων Βοτανικών Κήπων.

Με άξονα το φυσικό περιβάλλον και τις αρχές της διατήρησης, της φροντίδας και της ανάπτυξής του, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ προσέφερε σε 15 Γυμνάσια και Λύκεια και 5 Ιδρύματα Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, σε όλη την Ελλάδα, μία ουσιαστική παιδαγωγική εμπειρία.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αφού ενημέρωσε εκτενώς μαθητές και εκπαιδευτικούς, τους φιλοξενούμενους και εργαζόμενους των Ιδρυμάτων, σχετικά με τα μικροπεριβάλλοντα που θα δημιουργούνταν στις σχολικές αυλές, τους ενέπλεξε ενεργά στη δημιουργία των κήπων σε συνεργασία με τα ειδικευμένα συνεργεία του, από τη διαδικασία του σχεδιασμού ως τη διαδικασία της φύτευσης αλλά και της αισθητικής των κήπων.

Η δημιουργία των Κήπων θα αποτελέσει ένα πολύτιμο «εργαλείο» στο χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, διαδραματίζοντας πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη στάσεων, συμπεριφορών, δεξιοτήτων, απαραίτητων για την επίλυση των σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων του πλανήτη.


Το πρόγραμμα «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας»:

 • διδάσκει σε παιδιά και εφήβους τη σημασία των φυτών για την ανθρώπινη ζωή αλλά και τα οικοσυστήματα του πλανήτη,
 • εξοικειώνει με τον κόσμο των φυτών και θα επισημάνει τη σημασία διατήρησης της αυτοφυούς άγριας χλωρίδας της Ελλάδας,
 • μεταδίδει την πληροφορία για την προστασία της βιοποικιλότητας και των απειλούμενων με εξαφάνιση φυτών,
 • ευαισθητοποιεί σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος,
 • μεταδίδει τη σπουδαιότητα βασικών βιολογικών εννοιών και διαδικασιών στην καθημερινότητά μας: βιοποικιλότητα, άγρια πανίδα, μηχανισμοί δασικών οικοσυστημάτων,
 • ενθαρρύνει τη συμμετοχή σε δημιουργικές και ομαδικές δραστηριότητες, όπως η δημιουργία ενός κήπου, και η εικαστική παρέμβαση (ζωγραφική μεγάλων επιφανειών σε σχολεία και ιδρύματα),
 • βοηθάει τα παιδιά να οικειοποιηθούν το χώρο του σχολείου, με σκοπό να τον φροντίζουν και να τον αισθάνονται ως χώρο δημιουργίας και μάθησης,
 • θα μεταμορφώνει τα σχολεία σε καλαίσθητους χώρους ώστε να αποτελούν ευχάριστο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Οι βοτανικοί κήποι ακολούθησαν 5 θεματικά πρότυπα:

 1. Βιότοπος της Αρκούδας
 2. Βιότοπος του Λύκου
 3. Δέντρα που προτιμούν το Νερό
 4. Δέντρα επιβράδυνσης της Φωτιάς
 5. Βιότοποι με Αρωματικά φυτά

Ένα επιτελείο ειδικευμένων συνεργατών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ-επιστημόνων (δασολόγος, βιολόγος, γεωπόνος, παιδαγωγός, εικαστικός) εργάστηκαν για την αρτιότερη υλοποίησή του.

Εμείς στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ πιστεύουμε ότι οι ΒΙΟ-τοποι που δημιουργούμε αποτελούν πραγματικούς τόπους ζωής για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όχι μόνο κατά τη φάση της κατασκευής τους αλλά και στη συνέχεια, καθώς φιλοδοξούμε ότι οι κήποι θα «κατοικηθούν» από εκπροσώπους της πανίδας και της ορνιθοπανίδας και έτσι θα έρθει όντως η φύση στις σχολικές αυλές.

Όλα τα νέα και την εξέλιξη του προγράμματος μπορεί κανείς να παρακολουθεί μέσα από το blog του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ενώ στη σελίδα «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας» στο facebook υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ενημέρωση.

Λίστα συμμετεχόντων σχολείων & ιδρυμάτων

Αττική:
1ο ΕΠΑΛ Καματερού (Γ’Αθήνας)
10ο Γυμνάσιο Περιστερίου (Γ’Αθήνας)
1ο Γυμνάσιο Μαγούλας (Δυτ.Αττικής)
3ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου (Δυτ.Αττικής)
50ο Γυμνάσιο Αθηνών (Α’Αθήνας)

Θεσσαλονίκη:
2ο ΓΕΛ Ελευθέριου-Κορδελιού (Δυτ.Θεσσαλονίκης)
1ο ΓΕΛ – 31ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

Καστοριά:
Συγκρότημα ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και ΣΕΚ Καστοριάς
1ο Γυμνάσιο Άργους Ορεστικού Καστοριάς

Φλώρινα:
Λύκειο Αμυνταίου Φλώρινας

Κοζάνη:
Συγκρότημα 1ου και 2ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας Κοζάνης

Γρεβενά:
1ο Γυμνάσιο Γρεβενών

Ξάνθης:
Γυμνάσιο Πολυσίτου Ξάνθης

Τρίκαλα:
Συγκρότημα 3ου και 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

Καρδίτσα:
Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας


Ιδρύματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων

 • «Φιλήμων» Χριστιανικό Κέντρο Επανένταξης, Θήβα, «Δέντρα Επιβράδυνσης της ΦΩΤΙΑΣ», 100 τμ
 • Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η ΜΕΛΙΣΣΑ», Θεσσαλονίκη, «Δέντρα που προτιμούν το ΝΕΡΟ», 100 τμ
 • Άσπρες Πεταλούδες – Ίδρυμα κλειστής περίθαλψης αυξημένης φροντίδος βαριά νοητικά υστερούντων ατόμων (με δευτερογενείς ψυχιατρικές διαταραχές), Βόλος, «Δέντρα που προτιμούν το ΝΕΡΟ», 100 τμ
 • Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Φλώρινας-ΚΕΚΥΚΑμεΑ, Φλώρινα, «Βιότοπος της ΑΡΚΟΥΔΑΣ», 100τμ
 • Οικοτροφείο «Αλκυονίς», Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, Καπανδρίτι Αττικής, «Αρωματικά Φυτά και Βότανα», 100 τμ