ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ παρεμβαίνει δυναμικά σε όλες τις περιπτώσεις όπου σημαντικοί βιότοποι καταστρέφονται από μεγάλα τεχνικά έργα (δρόμοι, φράγματα, λατομεία, κτλ.). Φροντίζει για τον περιορισμό των επιπτώσεων και τον συνυπολογισμό αναγκών ειδών της άγριας ζωής στη φάση σχεδιασμού των τεχνικών έργων.
Η προσφυγή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) πέτυχε την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης για τη διάνοιξη δρόμου στο τμήμα Παναγιά - Γρεβενά και την αναθεώρηση του σχεδιασμού τμήματος της Εγνατίας Οδού (Ε.Ο.), ώστε να μη χαθεί σημαντικός βιότοπος και να εξασφαλισθεί η γενετική επικοινωνία για την αρκούδα και τα μεγάλα θηλαστικά στην περιοχή.
Η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ οδήγησε στη συνεργασία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της οποία υλοποιείται ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα με την έγκριση της Ελληνικής Πολιτείας και με τίτλο «Πρόγραμμα αξιολόγησης των επιπτώσεων του έργου στο δασικό οικοσύστημα της περιοχής (με έμφαση στα μεγάλα θηλαστικά και την αρκούδα) από την κατασκευή και λειτουργία του τμήματος της Ε.Ο. «Παναγιά – Γρεβενά».
Από το πρόγραμμα που έχει συνολική διάρκεια έξι χρόνια έχει ήδη υλοποιηθεί η πρώτη διετής φάση (παρακολούθηση της κατάστασης των πληθυσμών και των βιοτόπων πριν την κατασκευή του έργου) με συμμετοχή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, της Ε.Ο. ΑΕ, ειδικών επιστημόνων καθώς και δύο Πανεπιστημίων (ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Το πρόγραμμα οδήγησε σε περαιτέρω βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου (προς όφελος του περιβάλλοντος), τα οποία προς το παρόν προβλέπουν 13,2 χλμ σήραγγες και 3,7 χλμ γέφυρες, σε σύνολο μήκος έργου 34 χλμ.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επίσης πέτυχε τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων κατασκευής του δρόμου Δράμα – Gotse Deltsev, καθώς η χάραξη κρίθηκε επιζήμια για τη διατήρηση της συνέχειας του βιοτόπου της καφέ αρκούδας στην περιοχή. Εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. πρότειναν την κατασκευή υπόγειας σήραγγας για τη διασφάλιση της καλής κατάστασης του εν λόγω βιοτόπου.