GR EN

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Χάρη στη βοήθεια δεκάδων εθελοντών, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πραγματοποιεί δράσεις για την προστασία και τη διαχείριση της άγριας ζωής, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συντονίζει προγράμματα ανταλλαγής εθελοντών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εθελοντισμού EVS.

Αν θέλεις να συμμετέχεις στις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ή στα προγράμματα ανταλλαγής εθελοντών, επίλεξε την αντίστοιχη ενότητα.

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να κάνετε αίτηση εθελοντικής εργασίας:

Επιπλέον πληροφορίες

1.
2.
3.
4.

Υποχρεωτικά πεδία


Ευρωπαική Εθελοντική Υπηρεσία (EVS)

Η Ευρωπαική Εθελοντική Υπηρεσία (EVS) είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Νέα Γενιά σε Δράση", και δίνει την ευκαιρία σε νέους 18-25 ετών να δουλέψουν εθελοντικά για μικρά ή μεγάλα διαστήματα σε μία ξένη χώρα.
O ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από την ίδρυσή του έχει φιλοξενήσει εθελοντές από την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία ενώ φροντίζει και για τη φιλοξενία Ελλήνων εθελοντών που επιθυμούν να προσφέρουν ανάλογη δράση στο εξωτερικό.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας είναι:

  • Η παροχή άτυπης διαπολιτισμικής μαθησιακής εμπειρίας σε νέους, ενθαρρύνοντας την κοινωνική τους ένταξη, την ενεργό συμμετοχή, την απασχόλησή τους και την παροχή ευκαιριών έκφρασης και αλληλεγγύης προς τους άλλους.
  • Η υποστήριξη της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.
  • Η ενθάρρυνση της σύστασης νέων συνεργασιών και ανταλλαγής εμπειριών και ορθών πρακτικών μεταξύ των φορέων αποστολής και υποδοχής των εθελοντών.

Περισσότερες πληροφορίες για το EVS μπορείτε να βρείτε εδώ.

Έξοδα συμμετοχής δεν υπάρχουν. Τα έξοδα ταξιδιού, ασφάλισης, διατροφής, διαμονής καθώς και ένα μικρό επίδομα καλύπτονται από την επιδότηση του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση.
Κάθε χρόνο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δέχετε εθελοντές που έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν σε δράσεις πεδίου για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα αφού παρακολουθήσουν για ένα μήνα εντατικά μαθήματα της ελληνικής γλώσσας καθώς και ένα προπαρασκευαστικό «σεμινάριο» για τις βασικές μεθόδους παρατήρησης των ζώων, επισκέπτονται περιοχές όπου ζουν η αρκούδα και ο λύκος με σκοπό την καταγραφή βιοδηλωτικών τους ενδείξεων αλλά και της συμπεριφοράς τους (πάντα με την καθοδήγηση και τη συνοδεία μελών της επιστημονικής ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ).

1
Ως εθελοντής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συμμετέχεις:
Σε εργασίες πεδίου (ραδιοπαρακολούθηση αρκούδας ή λύκου).
4
Σε δράσεις ευαισθητοποίησης κοινού (εκδηλώσεις, εκθέσεις)σε όλη την Ελλάδα.
Ως εθελοντής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συμμετέχεις:
2

Σε εργασίες στο Καταφύγιο της
Αρκούδας και του Λύκου εξυπηρέτηση
επισκεπτών, τάισμα και φροντίδα των
ζώων του Καταφυγίου, χειρωνακτικές
εργασίες, διαχείριση περιηγητικών
μονοπατιών, κλπ).

3
Σε δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (δράσεις με μαθητές ή ομάδες παιδιών σε σχολεία & άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα).
5
Στη λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στη Νίκειο Σχολή του Νυμφαίου.
Για εργασία στο Περιβαλλοντικό Κέντρο
Διαμονή

Στον Αετό Φλώρινας σε σπίτι χτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Το σπίτι διαθέτει 2 χώρους, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και τζάκι και μπορεί να φιλοξενήσει έως 10 άτομα.

Εκπαίδευση

Παρέχεται από το προσωπικό του Περιβαλλοντικού Κέντρου σε θέματα που αφορούν στην αρκούδα, το λύκο και τις ορεινές περιοχές.

Εφόδια
  • Ζεστά ρούχα και παπούτσια (χειμώνα-καλοκαίρι)
  • Αδιάβροχο
  • Διάθεση για δουλειά
Περίοδος

Ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να συμμετάσχει κάποιος σαν εθελοντής είναι ένα Σαββατοκύριακο.

Επικοινωνία

Υπεύθυνη Εθελοντών:
Έλενα Ποντίκη
Τ. 2386041500
epontiki@arcturos.gr