GR EN
Πίσω
5
25.10.2021

Άμεση συνεργασία φορέων για την παρουσία αρκούδας στην περιοχή του ποταμού Αξιού και επόμενες ενέργειες

Ένα σπάνιο περιστατικό εμφάνισης αρκούδας σε περιοχή κοντά στις δασωμένες όχθες του ποταμού Αξιού, στο ύψος του χωριού Ανατολικό, καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, στις 19 Οκτωβρίου, εντοπίσθηκαν ίχνη  αρκούδας (πιθανότατα αρσενικής από το μέγεθος του πέλματος), ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκαν ζημιές σε κυψέλες τοπικού μελισσοκόμου. Το περιστατικό  επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο αυτοψίας του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, κατά την οποία οι υπάλληλοι κατέγραψαν τα ίχνη του ζώου και τις ζημίες που έγιναν.

Στις 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, των περιβαλλοντικών οργανώσεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» και του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, με σκοπό την εκτίμηση του περιστατικού και τον καθορισμό των απαραίτητων ενεργειών. Οι παραπάνω φορείς, με κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν ότι η αρκούδα δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο, καθώς, όπως και τα περισσότερα άγρια ζώα, απομακρύνεται σε περίπτωση που αντιληφθεί την παρουσία ανθρώπων. Το είδος  είναι απόλυτα προστατευόμενο από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο πρόκληση βλάβης σε αυτό. Για την πρόληψη ζημιών στην αγροτική οικονομία από άγρια ζώα υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα, όπως η τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε παραγωγικές μονάδες.

Η εμφάνιση του είδους σε  περιοχές που συνορεύουν με τους  κατεξοχήν βιότοπούς του είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Συνήθως συνδέεται με άτομα σε διασπορά προερχόμενα από γειτονικές περιοχές με κατάλληλο βιότοπο. Στην προκείμενη περίπτωση πρόκειται για ενήλικο αρσενικό και η πιθανότερη διαδρομή που φαίνεται να ακολούθησε το ζώο είναι από το όρος Πάικο κατά μήκος του δασωμένων εκτάσεων στις όχθες ποταμού Αξιού. Είναι γνωστό ότι η αρκούδα διανύει μεγάλες αποστάσεις, ειδικά όταν πρόκειται για αναζήτηση τροφής. Σημειώνεται ότι το 2015 υπήρξαν βάσιμες μαρτυρίες κατοίκων για οπτική επαφή με  αρκούδα στην περιοχή της Νέας Αγαθούπολης (πιθανότερη διαδρομή από Πιέρια όρη), αλλά η παρουσία της τότε δεν επιβεβαιώθηκε κατά την επόπτευση της περιοχής με ειδικές κάμερες.

Κύρια σημεία της σύσκεψης και επόμενες ενέργειες

Κατά την τηλεδιάσκεψη μεταξύ των αρμοδίων φορέων αποφασίστηκαν τα εξής:

1) Η συλλογή περισσότερων δεδομένων και πληροφοριών με την  τοποθέτηση ειδικών καμερών σε σημεία πιθανής διέλευσης του ζώου. 2) Η συστηματική καταγραφή μαρτυριών για επόμενες πιθανές εμφανίσεις του ζώου. 3) Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την συγκρότηση Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 272/Β/07-02-2014).

Επίσης, οι φορείς προχωρούν στη διοργάνωση ημερίδας, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα, προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους της περιοχής για τους ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι με αρκούδα και να δώσουν συγκεκριμένες συμβουλές σε γεωργούς, μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους για τους τρόπους πρόληψης ζημιών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ευτυχής κατάληξη στην περιπέτεια τριών μικρών αρκούδων thumb
26.05.2023

Ευτυχής κατάληξη στην περιπέτεια τριών μικρών αρκούδων

Διάβασέ το
Ετήσια αναφορά 2022: Βάζοντας τις βάσεις για μια νέα εποχή thumb
08.03.2023

Ετήσια αναφορά 2022: Βάζοντας τις βάσεις για μια νέα εποχή

Διάβασέ το
22 Φεβρουαρίου - Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων: Ένα σημαντικό βήμα σε έναν μακρύ δρόμο για την προστασία της φύσης και της άγριας ζωής thumb
20.02.2023

22 Φεβρουαρίου - Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων: Ένα σημαντικό βήμα σε έναν μακρύ δρόμο για την προστασία της φύσης και της άγριας ζωής

Διάβασέ το