GR EN
Πίσω
2
10.02.2023

Αρκούδα ορεινή: Το 1ο παιδικό τραγούδι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ


Ένα γιουκαλίλι ακούγεται μέσα από το δάσος…
Μία αρκούδα τραγουδάει…

Είμαι αρκούδα ορεινή
Αφήστε με να ζήσω εκεί
Τρέχω δίπλα στα ρυάκια
Σκαρφαλώνω στα δεντράκια.

Και συνεχίζει με λίγο παράπονο…

Σπίτι έχω το βουνό
και σκεπή τον ουρανό.
Τρώω μήλα με μανία
Δε μ' αρέσει η φασαρία.

Η φωνή της τότε δυναμώνει, ενώνεται με φωνές παιδιών και με θάρρος τραγουδάει…

Κι άμα νιώσω απειλή
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι εκεί!

Η «Αρκούδα ορεινή», το πρώτο παιδικό τραγούδι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, κυκλοφόρησε! Πρόκειται για το αποτέλεσμα της αγάπης των παιδιών και όλων μας για την καφέ αρκούδα.

Σκοπός του είναι να γνωρίσουν τα μικρά παιδιά την καφέ αρκούδα και τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για το είδος μέσα από τον ψυχαγωγικό τρόπο ενός animated τραγουδιού.

Θα παρουσιάζεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, αλλά φυσικά είναι διαθέσιμο και μέσα από το κανάλι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο Youtube στη διεύθυνση https://youtu.be/Tg1yrs1WkSw για ελεύθερη ακρόαση.

Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αναπτύσσεται και δημιουργεί ένα ακόμη παιγνιώδη τρόπο για να απευθυνθεί στα παιδιά για την ανάγκη προστασίας της αρκούδας, ενός πολύ σημαντικού είδους για τη βιοποικιλότητα.

Για να γίνει πραγματικότητα η «Αρκούδα ορεινή» χρειάστηκε η ομαδική και συλλογική προσφορά από ανθρώπους του περιβάλλοντος και της μουσικής, αλλά και οι απαραίτητες παιδικές φωνές. Η αρχική έμπνευση ανήκει στη Γεωργία Σάλιαρη, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και δασκάλα κιθάρας και ανώτερων θεωρητικών. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια του Ιδρυτή και Διδάσκοντα του Ωδείου Νεάπολης Συκέων, Ανδρέα Καρακότα, ο οποίος προετοίμασε τη Λαϊκή Χορωδία Χρωμάτων και φιλοξένησε όλους τους συντελεστές στον χώρο του Ωδείου, για να γίνει η ηχογράφηση και η βιντεοσκόπηση της χορωδίας.

Την επιμέλεια του πρότζεκτ είχε η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ Χαρούλα Κρομυάδου και ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της οργάνωσης, Πάνος Στεφάνου.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ευχαριστεί θερμά τον Διευθυντή του Ωδείου Βασίλη Μπουλούση, για την υποστήριξη που παρείχε, την ερμηνεύτρια Ηρώ Σπυρούλη, τον δάσκαλο κιθάρας και παραγωγό Γιάννη Παπαλέξη και τον δάσκαλο κιθάρας, παραγωγό και ηχολήπτη Άλκη Κυρτσόγλου γι’ αυτό το άριστο αποτέλεσμα.

Σύντομη περιγραφή: Τραγούδι ηχογραφημένο για μικρά παιδιά σε μορφή παιδικού animation. Η «Αρκούδα ορεινή» είναι ένα χαρούμενο παιδικό τραγούδι με θέμα την καφέ αρκούδα και μέσα από τα κουπλέ δίνονται πληροφορίες για τους βιοτόπους της, τον χειμέριο ύπνο, την οικολογία και τη διατροφή της. Στο ρεφρέν γίνεται λόγος για τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την καφέ αρκούδα, οι οποίες αποτυπώνονται στο βίντεο animation και αφορούν: στην ανατροφή και επανένταξη ορφανών αρκούδων στη φύση, στην παρέμβαση της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σε περιστατικά με αρκούδα (τροχαία, παγιδεύσεις, κ.ά.), στην έρευνα που υλοποιεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για το είδος και στις δράσεις ενημέρωσης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Συντελεστές:

Ερμηνεία: Ηρώ Σπυρούλη, Γεωργία Σάλιαρη

Στίχοι: Γεωργία Σάλιαρη, Χαρούλα Κρομυάδου

Μουσική: Γεωργία Σάλιαρη

Ενορχήστρωση: Γεωργία Σάλιαρη, Γιάννης Παπαλέξης

Μίξη, mastering, παραγωγή: Γιάννης Παπαλέξης

Ηχοληψία: Άλκης Κυρτσόγλου

Βίντεο: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Animation: Σοφία Περσεγγίδου


Τραγούδησαν τα παιδιά από τα Ωδεία Νεάπολης και Συκεών: Κωνσταντίνα Αλμπάνη, Αναστάσης Δάνιου, Μαγδαληνή Θεοδωρίδου, Βασίλειος Καϊμάκης, Γεώργιος Καϊμάκης, Στεφανία Καλέ, Ηρακλής Καλές, Λουκάς Καλές, Έλλη Κανταζίδου, Δήμητρα Καραδήμου, Δέσποινα Καρακότα, Δήμητρα Ματζιούνη, Μαρίνα Ματζιούνη, Θοδωρής-Νεκτάριος Μαυρίδης, Μιχάλης Μπαλάκος, Ελευθερία Μπαλάκου, Φανή Μπαλάκου, Θεοφάνης Μποζαμπαλίδης, Μαρία-Χρυσή Νταβραντά, Ιωάννης Σαμπάνογλου, Παναγιώτα Σαμπάνογλου, Ελένη Σιβρίδη, Παρασκευή Σισμένογλου, Αναστασία Σκουλικάρη, Χαρίλαος Σπάνδος, Σταυρούλα Τσαγκαράτου, Ευαγγελία Τσακίρογλου, Νικολέτα Φιλιππάκη, Κρυσταλλία Χατζηκάλφα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
27.02.2024

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το
Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης thumb
23.01.2024

Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

Διάβασέ το
19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
20.12.2023

19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το