GR EN
Πίσω
0
22.05.2013

Νεαρή αρσενική αρκούδα επισκέπτεται για δεύτερη χρονιά το Πήλιο

Με έκπληξη και μεγάλη χαρά, το πρωί της Τετάρτης, 12 Μαρτίου δεχθήκαμε στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ τηλεφώνημα ευαισθητοποιημένης κατοίκου της Μελιβοίας στη Λάρισα για εμφάνιση αρκούδας λίγο έξω απ΄ το χωριό. 
Η αρκούδα περπατούσε με κατεύθυνση από Μελιβοία προς Αγιά, όταν διερχόμενο αυτοκίνητο σταμάτησε μπροστά της κι αυτή αφού ανιχνευτικά σηκώθηκε στα δυο πόδια ακούμπησε τα άλλα δύο στο καπώ.

Στη συνέχεια η αρκούδα έφυγε προς το κοντινό δάσος οξιάς, στο όρος Κίσσαβος. 

Κάτοικοι της περιοχής εδώ και δύο μήνες έχουν εντοπίσει ίχνη της αρκούδας στη γύρω περιοχή και δεν έγιναν πιστευτοί καθώς η αρκούδα έχει εξαφανιστεί από την περιοχή περισσότερο από το 19ο αιώνα.

Η επικράτεια της αρκούδας σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ τα τελευταία 15 χρόνια, εκτείνεται κυρίως στις ορεινές περιοχές της Πίνδου και της Ροδόπης με ισχυρή την τάση τα τελευταία 7 χρόνια δημιουργίας νέων πυρήνων εξάπλωσης σε περιοχές από όπου για 50 ή ακόμη και 100 χρόνια το είδος είχε εξαφανιστεί: π.χ. Βέρμιο, Πιέρια, Όλυμπος και ορεινή Ναυπακτία. Κατ΄ επέκταση αυτού του φαινομένου, νεαρά και άπειρα ζώα στην προσπάθεια ανεύρεσης του ζωτικού τους χώρου να αποπροσανατολίζονται και να εμφανίζονται σε νέες για το είδος περιοχές.

Οι σποραδικές εμφανίσεις αρκούδας σε περιοχές από όπου πριν είχε εξαφανιστεί, είναι ενθαρρυντικό στοιχείο αλλά δεν εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση τη μόνιμη και συνολική αύξηση του πληθυσμού της.
Η αρκούδα είναι είδος αυστηρά προστατευόμενο από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και η θανάτωσή της τιμωρείται από το νόμο. 
Η προσέγγιση κατοικημένων περιοχών από την αρκούδα γίνεται αποκλειστικά για την εξεύρεση τροφής και οι ζημιές που προκαλεί αποζημιώνονται από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Η προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκεται προς όφελος και των κατοίκων των ορεινών περιοχών αλλά και του συνόλου του περιβάλλοντος. Τα μέτρα πρόληψης: η εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων για τις ορεινές καλλιέργειες και τις μελισσοκομικές μονάδες και η φύλαξη των κοπαδιών από ελληνικούς ποιμενικούς σκύλους είναι τα πιο αποτελεσματικά αλλά και επιδοτούμενα από τα Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ακόμη δεν τέθηκαν σε ισχύ, παρόλο που η ένταξή τους στο Δ’ ΚΠΣ είναι κρίσιμης σημασίας για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σε συνεργασία με το Δασαρχείο, την Κυνηγετική Ομοσπονδία Αγιάς, το Δήμους Αγιάς και Μελιβοίας και ευαισθητοποιημένους κατοίκους θα προβεί άμεσα σε επιτόπια έρευνα προκειμένου να συλλεχθούν στοιχεία για την παρουσία αρκούδας αλλά και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων προκειμένου να ενημερωθούν για την αρκούδα, τα προληπτικά μέτρα και τις αποζημιώσεις σε περιπτώσεις ζημιών σε μελισσοκομικές μονάδες και καλλιέργειες.

Είναι σημαντικό οι κάτοικοι να αποδεχθούν τη σπουδαιότητα της εμφάνισης της αρκούδας, και να προστατεύσουν το ζώο από πιθανούς κινδύνους καθώς και το βιότοπό του. Ελπίζουμε ότι η αρχική αμηχανία και ο φόβος των κατοίκων θα δώσουν τη θέση τους στην περηφάνια για την εμφάνιση του σπάνιου είδους της αρκούδας στον τόπο τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας θησαυρός της ελληνικής φύσης απειλείται thumb
09.07.2024

Ένας θησαυρός της ελληνικής φύσης απειλείται

Διάβασέ το
Η Μάρθα έχασε τη μαμά της, αλλά με τη βοήθεια όλων μας θα τα καταφέρει! thumb
17.05.2024

Η Μάρθα έχασε τη μαμά της, αλλά με τη βοήθεια όλων μας θα τα καταφέρει!

Διάβασέ το
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και Save Your Hood καθάρισαν το ρέμα Ασπρογείων thumb
22.04.2024

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και Save Your Hood καθάρισαν το ρέμα Ασπρογείων

Διάβασέ το