GR EN
Πίσω
0
30.11.2022

«LIFE Bear-Smart Corridors»: Συνάντηση των Ελλήνων εταίρων στο Καστράκι Καλαμπάκας

Στο Καστράκι Καλαμπάκας έλαβε χώρα η πρώτη επίσημη συνάντηση όλων των εταίρων της ελληνικής πλευράς του έργου «LIFE  Bear-Smart  Corridors». Η διήμερη συνάντηση στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2022 είχε ως στόχο τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεων του έργου, την αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων που προέκυψαν κατά το πρώτο διάστημα υλοποίησης του έργου αλλά και την περαιτέρω γνωριμία και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των εταίρων. Στη συνάντηση συγκροτήθηκε η Επιτροπή Επιμελητείας του έργου (Bear Stewardship Committee), στο πλαίσιο της Δράσης C1\.

Το έργο «LIFE  Bear-Smart  Corridors» αποτελεί μία διεθνή συνεργασία μεταξύ Ολλανδίας, Ιταλίας και Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση των πληθυσμών της εμβληματικής καφέ αρκούδας στην Κεντρική Ιταλία και την Ελλάδα, μέσω της διατήρησης και διασφάλισης της λειτουργικότητας σημαντικών διαδρόμων κίνησης των αρκούδων, των λεγόμενων «διαδρόμων συνύπαρξης».

Μέσα από αυτούς τους «διαδρόμους συνύπαρξης», οι τοπικές κοινωνίες θα μάθουν να συνυπάρχουν με την εμβληματική καφέ αρκούδα. Στο πλαίσιο του έργου θα υιοθετηθεί το μοντέλο Κοινότητας «Έξυπνης» Συνύπαρξης με την Αρκούδα (Bear Smart Community), το οποίο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων, επιχειρήσεων και ατόμων, για να επιτευχθεί ελαχιστοποίηση της σύγκρουσης μεταξύ δραστηριοτήτων αρκούδων και ανθρώπων.

Πρόσφατες γενετικές έρευνες στην Ελλάδα έχουν υποδείξει δύο τέτοιους διαδρόμους, που συνδέουν τις αρκούδες από τα Τρίκαλα στο Αμύνταιο και από εκεί ακόμα βορειότερα. Βάσει αυτών, λοιπόν, ορίστηκαν και οι δύο περιοχές εφαρμογής του έργου, στον Δήμο Αμυνταίου και στους Δήμους Τρικκαίων και Μετεώρων, όπου θα αναπτυχθούν και οι Κοινότητες «Έξυπνης» Συνύπαρξης με την Αρκούδα.

Στο έργο συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος», η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε., ο Δήμος Αμυνταίου & το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συντονιστής δικαιούχος του έργου είναι η περιβαλλοντική οργάνωση Rewilding  Europe, ενώ από πλευράς Ιταλίας συμμετέχουν έξι εταίροι από την περιοχή της Κεντρικής Ιταλίας (δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, δύο Εθνικά και δύο Περιφερειακά Πάρκα).

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο, τις δράσεις & τα νέα του εδώ.

Για να μαθαίνετε πιο νεότερα από τις δράσεις μας, ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram του έργου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
27.02.2024

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το
Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης thumb
23.01.2024

Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

Διάβασέ το
19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
20.12.2023

19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το