GR EN
Πίσω
0
19.05.2011

«Καθαρά Δάση» 6 περιαστικά δάση σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή την Κυριακή, 22/5 καθαρίζουμε και κλαδεύουμε το Σέιχ Σου.

Ξέρετε ότι τα απορρίμματα σε δασικό χώρο :

ü  αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες πυρκαγιάς

ü  αποτελούν εστία μόλυνσης του δασικού περιβάλλοντος

ü  αλλοιώνουν την αισθητική του τοπίου

ü  είναι αναγκαίο να επανασυγκομιθούν και ν’ απορριφθούν σε κατάλληλους χώρους, προκειμένου να προστατευθεί η ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας στο δάσος

Εξάλλου:

ü  Σημαντικός αριθμός περιαστικών δασών είναι «πυριτιδαποθήκες» από την καύσιμη ύλη και τα σκουπίδια

ü  Το δάσος είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής καύσιμης βιομάζας και οι πραγματικές απειλές είναι, η αμέλεια και η έλλειψη φροντίδας.

Αυτή την Κυριακή καθαρίζουμε το Σέιχ Σου από απορρίμματα στη θέση Χώρος Δασικής Αναψυχής Κρυονερίου και από λεπτά κλαδιά στη θέση Λατομείο (πλησίον αντιπυρικής λωρίδας Αγίου Παντελεήμονα). Ζητάμε και τη δική σας συμμετοχή για να έχουμε μεγαλύτερο και καλύτερο αποτέλεσμα. Σας περιμένουμε στις 9.30 στο Λευκό Πύργο για μεταφορά με πούλμαν και στις 10.00 στον Πυροσβεστικό Σταθμό Δασοπροστασίας του Σέιχ Σου (έξοδος Αγ. Παύλος από Περιφερειακό). Το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ παρέχει τον εξοπλισμό και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ την τεχνογνωσία. Για τους μικρούς μας εθελοντές, η παιδαγωγική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ετοίμασε δασοπαιχνίδια.

Σας περιμένουμε όλους για ΚΑΘΑΡΑ ΔΑΣΗ!

Σχετικά με τη δράση ΚΑΘΑΡΑ ΔΑΣΗ

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μετά από 19 χρόνια συνεχούς δράσης για την άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον και στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την προστασία των δασών, υλοποιεί μελέτες και δράσεις που σχετίζονται με την δασοπυρόσβεση, την προστασία, τη διαχείριση και την εφαρμογή αειφορικών πρακτικών για τα δάση.

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και κατά τη διάρκειά της, υλοποιούμε δράσεις καθαρισμού 6 περιαστικών δασών ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και κοινωνικής σημασίας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Αίγιο, το Βόλο και την Κομοτηνή. Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του φυσικού μεταλλικού νερού ΑΥΡΑ και στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Κάποια δάση έχουν τη δική τους Αύρα».

Η δράση «Καθαρά Δάση» υλοποιείται υπό την αιγίδα των κατά τόπους δήμων και δασαρχείων, με την ενεργό συμμετοχή εθελοντών πολιτών και με την καθοδήγηση των ειδικών συνεργείων και δασολόγων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Στόχος είναι η απομάκρυνση απορριμμάτων (ανόργανης ύλης) και των κλαδιών λεπτής διαμέτρου (οργανική ύλη) που αποτελούν επικίνδυνα και εύφλεκτα υλικά για την πυροπροστασία των δασών. Απομακρύνουμε τα απορρίμματα που υπάρχουν στα δάση με τη βοήθεια εθελοντών και επεξεργαζόμαστε την  εύφλεκτη οργανική ύλη με ειδικά μηχανήματα και συνεργεία για να την επιστρέψουμε θρυμματισμένη ως λίπασμα προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

 

  • Ήδη με τη βοήθεια πολιτών-εθελοντών έχουμε καθαρίσει 117 στρέμματα δάσους από τα οποία απομακρύναμε 1182 κιλά απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών και συγκεντρώσαμε 5,5 τόνους οργανικής ύλης η οποία θρυμματίστηκε και επιστράφηκε ως λίπασμα στα δασικά οικοσυστήματα του Αιγίου, στα Ψηλά Αλώνια, της Πάτρας, στο  Άλσος Γηροκομείου, της Αθήνας στο δάσος της Καισαριανής και του Βόλου, στο δάσος Γορίτσας.

Σειρά έχει η Κομοτηνή και το δάσος Νυμφαίας όπου και ολοκληρώνουμε τη δράση ΚΑΘΑΡΑ ΔΑΣΗ για το 2011.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Απροστάτευτη η άγρια πανίδα ακόμα και μέσα σε περιοχές Natura thumb
04.12.2023

Απροστάτευτη η άγρια πανίδα ακόμα και μέσα σε περιοχές Natura

Διάβασέ το
Λαθροκυνηγός σκότωσε αρκουδάκι thumb
29.09.2023

Λαθροκυνηγός σκότωσε αρκουδάκι

Διάβασέ το
Κοινή ανακοίνωση 16 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για Δελτίο Τύπου της ΕΕ που αφορά την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη thumb
20.09.2023

Κοινή ανακοίνωση 16 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για Δελτίο Τύπου της ΕΕ που αφορά την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το