GR EN
Πίσω
0
05.10.2022

Απαράδεκτο σόου με αετό πριν από τον αγώνα της ΑΕΚ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Οι υπογράφουσες οργανώσεις εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στο απαράδεκτο σόου με τον αετό, την περασμένη Δευτέρα, πριν από τον αγώνα της ΑΕΚ.

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο για την ευζωία των ζώων (ν. 4830/2021, αρ. 23), απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε ζώου σε κάθε είδους παραστάσεις. Η ίδια παράγραφος προβλέπει μόνον την εξαίρεση κάποιων εκδηλώσεων «στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων», επιτρέποντας την σχετική δραστηριότητα αποκλειστικά «εάν διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και με υποχρεωτική παρουσία κτηνιάτρου καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης». Είναι προφανές ότι το σόου με τον αετό μέσα στο γήπεδο εκφεύγει του χαρακτηρισμού «λαϊκό» και «παραδοσιακό», καθώς δεν υπάρχει καμία «λαϊκή» ή «παραδοσιακή» πρακτική που να το δικαιολογεί. Δεν υπάρχουν λαϊκές ή τοπικές παραδόσεις που να υποστηρίζουν την αναβίωση ενός τέτοιου «εθίμου». Συνεπώς η χρήση αετών ή άλλων αρπακτικών σε οποιαδήποτε εκδήλωση τέτοιου χαρακτήρα δεν καλύπτεται από τις εξαιρέσεις που προβλέπει η ανωτέρω νομοθεσία, όσο και από εκείνη που ρυθμίζει τα θέματα που σχετίζονται με την χρήση θηρευτικών ιεράκων (ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/89961/2915, ΦΕΚ 4574/τ. Β’/02.10.2021).

Επιπροσθέτως, διαφωνούμε γενικότερα με την ευρεία δημοσιοποίηση τέτοιων θεαμάτων επειδή διαδίδουν ένα βαθιά ανθρωποκεντρικό και αντιπεριβαλλοντικό μήνυμα, και προωθούν μια στρεβλή θεώρηση των άγριων πουλιών.

Ωστόσο, εκείνο που τελικά όλοι είδαμε προχτές ήταν κάτι ακόμα χειρότερο: Ήταν ένα αποκρουστικό θέαμα και μια ξεκάθαρη κακομεταχείριση ενός άγριου πουλιού! Ο αετός έφτασε στο κέντρο του γηπέδου με μια μπάλα δεμένη στο πόδι (δήθεν τη μετέφερε με τα νύχια) και αμέσως με βουλιμία άρχισε να τρώει τα κομμάτια κρέας μέσα στο κύπελλο ενώ ο γερακάρης τον λύνει (ΒΙΝΤΕΟ 1). Πέρα από το απαράδεκτο θέαμα που θυμίζει τσίρκο, το πουλί ήταν εμφανέστατα στρεσαρισμένο και πεινασμένο, δυσκολευόταν στην πτήση με την κρεμασμένη μπάλα και πετούσε σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον (σημειωτέον ότι το παιχνίδι άργησε 22 λεπτά για να ξεκινήσει, λόγω των καπνογόνων). Σε επιπλέον βίντεο που κυκλοφορούν φαίνεται και ο σχεδόν βάναυσος τρόπος με τον οποίο το πουλί «εκτοξεύεται» από ψηλά προς το κέντρο του γηπέδου μόλις του βγάλουν την κουκούλα (ΒΙΝΤΕΟ 2).

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ζητούμε να παρέμβετε άμεσα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

Με εκτίμηση,

Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις:
1. Αλκυόνη
2. Αρκτούρος
3. Δράση για την Άγρια Ζωή
4. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
5. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
6. Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
7. Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
8. Καλλιστώ
9. MΟm
10.Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

BINTEO 1. Ο αετός φτάνει στο κέντρο με μπάλα δεμένη στο πόδι και αρχίζει να τρώει
ΒΙΝΤΕΟ 2: Ο αετός εκτοξεύεται από ψηλά μόλις του βγάλουν την κουκούλα (από τις πρόβες
της Παρασκευής)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ετήσια αναφορά 2022: Βάζοντας τις βάσεις για μια νέα εποχή thumb
08.03.2023

Ετήσια αναφορά 2022: Βάζοντας τις βάσεις για μια νέα εποχή

Διάβασέ το
22 Φεβρουαρίου - Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων: Ένα σημαντικό βήμα σε έναν μακρύ δρόμο για την προστασία της φύσης και της άγριας ζωής thumb
20.02.2023

22 Φεβρουαρίου - Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων: Ένα σημαντικό βήμα σε έναν μακρύ δρόμο για την προστασία της φύσης και της άγριας ζωής

Διάβασέ το
Θέση Εργασίας (part-time): Ξεναγός thumb
16.02.2023

Θέση Εργασίας (part-time): Ξεναγός

Διάβασέ το