LIFE AGAINST POISON
Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί κοινή πρακτική σε πολλές αγροτικές περιοχές της Ευρώπης και σε χώρες της Μεσογείου και πλήττει σημαντικά τα αρπακτικά πουλιά, ιδιαίτερα τα πτωματοφάγα όπως είναι ο γυπαετός (Gypaetus barbatus), το όρνιο (Gyps fulvus) και ο ασπροπάρης (Neophron percnopterus), καθώς και απειλούμενα είδη θηλαστικών, όπως η καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο λύκος (Canis lupus) και ο λύγκας της Ιβηρικής χερσονήσου (Lynx pardinus).
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ με τίτλο: «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε 8 πιλοτικές περιοχές – 4 στην Ισπανία, 2 στην Πορτογαλία και 2 στην Ελλάδα: Αντιχάσια – Μετέωρα (υπεύθυνος για την υλοποίηση των σχετικών δράσεων είναι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ) και Όρη Ανατολικής Κρήτης (Ψηλορείτης, Αστερούσια & Δίκτη, με υπεύθυνο φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Κρήτης – ΜΦΙΚ). Κύριος στόχος του πενταετούς προγράμματος είναι να καθιερωθεί μια σειρά καινοτόμων δράσεων με την προοπτική να καταστεί αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Οι καινοτόμες μέθοδοι συνίστανται στη δημιουργία και λειτουργία τριών εθελοντικών δικτύων ενάντια στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (το δίκτυο κτηνοτρόφων, το δίκτυο κυνηγών και Δασαρχείων που εποπτεύουν τις κυνηγετικές περιοχές, καθώς και το δίκτυο των δήμων) στις πιλοτικές περιοχές των τριών χωρών (Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα). Τα δίκτυα αυτά θα συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της απειλής και συγχρόνως θα λειτουργούν ως μεσολαβητές μεταξύ των πολιτών και των αρμόδιων αρχών, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικότερα αυτή την παράνομη πρακτική και προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα.
Άλλη δράση που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος είναι η διερεύνηση των συνθηκών που οδηγούν στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων όπως η ελλιπής εφαρμογή των κανονισμών και η σκόπιμη για λόγους αντεκδίκησης χρήση δηλητηρίων.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και όλα τα τελευταία νέα μπορείτε να βρείτε το blog http://lifeagainstpoison.wordpress.com και στη σελίδα του προγράμματος στο Facebook.