GR EN
Πίσω
0
19.06.2013

Δηλητηριασμένο αρκουδάκι βρέθηκε σε δασική περιοχή κοντά στην Καστοριά

Δηλητηριασμένο αρκουδάκι βρέθηκε σε δασική περιοχή κοντά στην Καστοριά

Νεκρό εντοπίστηκε την Πέμπτη, 13 Ιουνίου, θηλυκό αρκουδάκι στο περιαστικό δάσος της πόλης της Καστοριάς. 

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που ειδοποιήθηκε από περαστικό προσέτρεξε στο σημείο αλλά το ζώο ήταν ήδη νεκρό. 

Όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι ο θάνατός του επήλθε από δηλητηριασμένο δόλωμα καθώς στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες είχαν βρεθεί και άλλα νεκρά ζώα. Δηλητηρίαση έδειχνε και η στάση που είχε το αρκουδάκι όταν βρέθηκε, ενώ δεν εντοπίστηκε κάποιο ίχνος τραυματισμού στο σώμα του. Σύμφωνα με το πόρισμα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Καστοριάς ο θάνατος προήλθε από πιθανή δηλητηρίαση και σπλάχνα του ζώου θα σταλούν για τοξικολογικές αναλύσεις. 

Στην ευρύτερη περιοχή του περιαστικού δάσους είχαν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα ζημιές σε μελισσοκομικό κεφάλαιο, ωστόσο αυτές είχαν μειωθεί αισθητά έπειτα από τη λήψη προληπτικών μέτρων δηλαδή την τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης.

Το αρκουδάκι ήταν σε πολύ νεαρή ηλικία και ήταν η πρώτη χρονιά που αποχωρίστηκε τη μητέρα του. Οι πιο δυνατές αρσενικές αρκούδες εκτοπίζουν τα νεαρότερα ζώα που αναγκάζονται σε αναζήτηση τροφής να καταφύγουν σε χαμηλότερες περιοχές, κάτι που πιθανόν να έγινε και στην περίπτωση αυτή. 

Το ζώο μεταφέρθηκε για να ταφεί σε ειδικό χώρο της Δασικής Υπηρεσίας για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Δυστυχώς, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μία σοβαρή απειλή για τη βιοποικιλότητα. Πρόκειται για διαδεδομένη και παράνομη μέθοδο για τη θανάτωση άγριων ζώων (πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα) που προκαλούν ζημιές σε παραγωγούς, όσο και ζώων που θεωρούνται ανταγωνιστικά προς άλλα ζώα (ποιμενικοί σκύλοι) ή άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες (όπως το κυνήγι). Πρόκειται όμως και για τη χειρότερη μέθοδο θανάτωσης καθώς πολύ συχνά δηλητηριάζονται κι άλλα ζώα. 

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο πλαίσιο της καταπολέμησης χρήσης φόλας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ με τίτλο: «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Κύριος στόχος του πενταετούς προγράμματος είναι να καθιερωθεί μια σειρά καινοτόμων δράσεων με την προοπτική να καταστεί αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε στη διεύθυνση http://bit.ly/LifeAgainstPoison 

Για περισσότερες πληροφορίες 
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ/Βάσω Πετρίδου 2310 555920 & 6937422537

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
27.02.2024

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το
Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης thumb
23.01.2024

Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

Διάβασέ το
19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
20.12.2023

19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το