GR EN
Πίσω
4
30.03.2020

Επιστολή προς κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την αναβολή κατάθεσης νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» στη Βουλή

20200330_KoiniEpistoli_NGOs_AnavoliNS.pdf

Προς

κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κοινοποίηση:
κ. Κ. Αραβώση, Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2020

Θέμα: Αναβολή κατάθεσης νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» στη Βουλή

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η περίοδος που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη και δύσκολη για όλους μας.
Με το κλείσιμο της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», θεωρούμε επί της διαδικασίας απαραίτητο να ζητήσουμε εγγράφως να μην το καταθέσετε προς ψήφιση μέχρι την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας της Βουλής.
Σε αυτή τη συγκυρία και με έντονη πίεση χρόνου, καθώς δεν δόθηκε παράταση, οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις μελετήσαμε το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» και συμμετείχαμε, στον βαθμό του δυνατού, στη δημόσια διαβούλευση.
Επί της ουσίας, και στη βάση των σημαντικών σχολίων που κατατέθηκαν στη διαβούλευση από πολλούς φορείς και οργανώσεις, θεωρούμε επιτακτική τη ριζική αναθεώρηση του νομοσχεδίου, ώστε να προάγει ουσιαστικές βελτιώσεις στο κρίσιμης σημασίας κεφάλαιο της προστασίας του περιβάλλοντος.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, δεδομένου ότι η Βουλή λειτουργεί με περιορισμό στις ακροάσεις φορέων και με μειωμένη βουλευτική παρουσία στις συνεδριάσεις της ολομέλειας και των επιτροπών, θεωρούμε απαράδεκτη την κατάθεση προς ψήφιση νομοσχεδίων που αλλάζουν άρδην την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας.
Σας καλούμε να αναβάλετε την κατάθεση του νομοσχεδίου και να αξιοποιήσετε αυτή την αναβολή ώστε να εξεταστούν με προσοχή τα περισσότερα από 1570 σχόλια που κατατέθηκαν στη διαβούλευση. Στα σχόλια αυτά θα βρείτε ένα εύρος τοποθετήσεων από προτάσεις αναδιαμόρφωσης συγκεκριμένων διατάξεων ως και την απόσυρση μέρους ή συνόλου του νομοσχεδίου. H κοινή αγωνία αυτών των ενστάσεων είναι ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και ελαστικοποίηση των όρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας.
Τα νομοσχέδια διαμόρφωσης περιβαλλοντικών πολιτικών είναι απαραίτητο να εξετάζονται χωρίς βιασύνη και με πλήρη εφαρμογή των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αφού βεβαίως έχουν πρώτα υποβληθεί στην πληρέστερη δυνατή και ουσιαστική διαβούλευση και επιστημονική επεξεργασία.
Για τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε απαραίτητη μια συζήτηση μαζί σας, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες.

Οι οργανώσεις,


ΑΡΙΩΝ
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΑΡΧΕΛΩΝ
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕIΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Καλλιστώ
"Ο ΝΗΡΕΑΣ "
Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
Οργάνωση Γη
ΠΑΝΔΟΙΚΟ
Πίνδος Περιβαλλοντική
ΑΝΙΜΑ
CISD - Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη
Ecocity
iSea
MEDASSET
MedINA
MΟm
The Green Tank
WWF Ελλάς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
27.02.2024

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το
Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης thumb
23.01.2024

Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

Διάβασέ το
19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
20.12.2023

19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το