GR EN
Πίσω
3
25.05.2020

Νεκρό νεαρό αγριόγιδο από πτώση

Ένα νεαρό αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica) σκοτώθηκε το Σάββατο 23 Μαΐου έπειτα από πτώση στο οδόστρωμά της Εγνατίας Οδού (κοντά στο Κηπουριό Γρεβενών). Το άτυχο ζώο ήταν ήδη τραυματισμένο, πιθανόν από επίθεση άλλου ζώου, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε από ύψωμα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι και στα πλευρά.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) και εκπρόσωπός της μετέβη στο σημείο μαζί με την Διεύθυνση Δασών Γρεβενών. Το αγριόγιδο βρισκόταν ακόμα στη ζωή όταν το παρέλαβε η ΚΟΜΑΘ. Επικοινώνησαν άμεσα με την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την διαχείριση του περιστατικού και τελικά αποφασίστηκε η μεταφορά του στο Κτηνιατρείο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στον Αετό Φλώρινας για περίθαλψη. Δυστυχώς όμως πριν φτάσει στο Κτηνιατρείο υπέκυψε στα τραύματά του.
Όλες οι δράσεις της ΟΑΕ και της Ομάδας Περίθαλψης και Επανένταξης Άγριας Πανίδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ενισχύονται από το έργο «Ενίσχυση επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στην περίθαλψη και επανένταξη μεγάλων ειδών της Άγριας Πανίδας της Ελλάδας» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

To Αγριόγιδο
Το αγριόγιδο είναι το πιο αντιπροσωπευτικό, μεγάλο θηλαστικό των ψηλών βουνών της Ελλάδας. Ταυτόχρονα όμως είναι κι ένα από τα απειλούμενα ζώα της βαλκανικής χερσονήσου. Τρέφεται κυρίως με διάφορα ποώδη φυτά και συμπληρωματικά με φύλλα, κλαδιά δέντρων και λειχήνες. Ιδανικός βιότοπος είναι οι απότομες δασωμένες πλαγιές που καταλήγουν σε απόκρημνες κορυφές. Χαρακτηριστικό γνώρισμα, αρσενικών και θηλυκών, είναι τα όρθια και λυγισμένα προς τα πίσω -σαν αγκίστρι- κέρατα. Στην Ελλάδα συγκροτεί 30 πληθυσμούς, οι οποίοι απαντώνται στην οροσειρά της Πίνδου, στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, στον Όλυμπο, στη Ροδόπη και σε ορισμένα βουνά των Β-ΒΔ συνόρων. Το συνολικό πληθυσμιακό του μέγεθος σε εθνικό επίπεδο είναι μεταξύ 1.330 και 1.765 ατόμων. Θεωρείται σπάνιο, ακόμη και στις περιοχές που συγκεντρώνει τις υψηλότερες πληθυσμιακές πυκνότητες. 
Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ως Σχεδόν Απειλούμενο.  Είναι είδος προστατευόμενο και το κυνήγι του απαγορεύεται (ΝΔ 86/69) σε όλη τη χώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
27.02.2024

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το
Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης thumb
23.01.2024

Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

Διάβασέ το
19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
20.12.2023

19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το