GR EN
Πίσω
0
11.01.2012

Συναντήσεις με κτηνοτρόφους για την καταπολέμηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, στο πλαίσιο του LIFE+ με τίτλο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΕ», (LIFE09 NAT/ES/000533) πραγματοποίησε συνάντηση με Αγελαδοτρόφους, στη Βλαχάβα Καλαμπάκας, την  Τρίτη 13-12-2011.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων ν. Τρικάλων, κ. Βουτσελάς και μέλη του Δ.Σ. Στην συνάντηση έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα που ξεκίνησε στην περιοχή εδώ και ένα χρόνο με την συμπαράσταση των Δήμων και Δασαρχείων Καλαμπάκας, και Τρικάλων, του Δήμου και Κυνηγετικού Συλλόγου Πύλης και Καλαμπάκας.

Το δίκτυο των κτηνοτρόφων έχει ήδη στελεχωθεί με 35 περίπου κτηνοτρόφους των περιοχών των Αντιχασίων, του Κόζιακα και της Πύλης.

Υπενθυμίζουμε ότι  κύριος στόχος του πενταετούς προγράμματος είναι η δημιουργία και λειτουργία τριών εθελοντικών δικτύων ενάντια στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (το δίκτυο κτηνοτρόφων, το δίκτυο κυνηγών και Δασαρχείων που εποπτεύουν τις κυνηγετικές περιοχές, καθώς και το δίκτυο των δήμων) στις πιλοτικές περιοχές των τριών χωρών (Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα). Τα δίκτυα αυτά θα συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της απειλής και συγχρόνως θα λειτουργούν ως μεσολαβητές μεταξύ των πολιτών και των αρμόδιων αρχών, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικότερα αυτή την παράνομη πρακτική και προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα.

Στους κτηνοτρόφους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα παρέχει:

  • Δωρεάν νομική υποστήριξη και  συμβουλές για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των δηλητηριάσεων που κατά καιρούς υφίστανται τα ζώα τους. Σε περίπτωση μήνυσης, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αναλαμβάνει όλα τα έξοδα.
  • Τεχνικές συμβουλές για τα μέτρα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου και  την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων από ειδικευμένους τεχνικούς.
  • Τεχνικές και νομικές συμβουλές για τον νόμιμο έλεγχο των αδέσποτων σκύλων και γατών, καθώς επίσης και για τον έλεγχο των θηρευτών (λύκος, αρκούδα).
  • Προσπάθεια για παροχή ενός ζευγαριού Ελληνικών Ποιμενικών σκύλων.
  • Διοργάνωση ομιλιών με θέμα την κτηνοτροφία, τα προβλήματα και τις προοπτικές της στην περιοχή.

Οι κτηνοτρόφοι που δήλωσαν επίσημα τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, συμφώνησαν πως η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μια πολύ επιβλαβής πρακτική για το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας αφού βάζει σε κίνδυνο και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Οι κτηνοτρόφοι που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο αναλαμβάνουν την ευθύνη:

  • Να συνεργαστούν με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και τις αρμόδιες αρχές για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηρίων,
  • Να ενημερώνουν εγκαίρως τον τεχνικό  του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σε περίπτωση δηλητηρίασης ή ύποπτης χρήσης δηλητηρίων που εμφανίζεται στην ιδιοκτησία ή το βοσκότοπό τους,
  • να εξασφαλίσουν ότι κάθε σκύλος που χρησιμοποιούν στις μονάδες εκμετάλλευσής  τους ταυτίζεται με ένα μικροτσίπ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεχίζει να λειτουργεί τη Γραμμή Χωρίς Χρέωση 80011010101 για καταγγελίες περιστατικών δηλητηριασμένων ζώων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και Save Your Hood καθάρισαν το ρέμα Ασπρογείων thumb
22.04.2024

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και Save Your Hood καθάρισαν το ρέμα Ασπρογείων

Διάβασέ το
Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
27.02.2024

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το
Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης thumb
23.01.2024

Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

Διάβασέ το