GR EN
Πίσω
0
30.05.2012

Περπατώ εις το δάσος… και η αρκούδα είναι εδώ νεκρή και ακρωτηριασμένη. Reloaded.

Το Σάββατο 26/05, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ειδοποιήθηκε από ορειβάτες-περιπατητές οι οποίοι κατά τη διάρκεια περιήγησής τους στην ευρύτερη δασική περιοχή Σκοπιάς Φλώρινας ανακάλυψαν νεκρή και ακρωτηριασμένη αρκούδα.

Πρόκειται για ενήλικο αρσενικό ζώο, 20 ετών και βάρους 200 κιλών.

Η πραγματική ημερομηνία θανάτωσης του ζώου δεν είναι γνωστή αλλά από τη νεκροψία προκύπτει ότι το πτώμα είναι περίπου 8 ημερών. Η αιτία θανάτωσης, είναι ο πυροβολισμός από κυνηγετικό όπλο στην κοιλιακή χώρα και το αριστερό πλευρό του ζώου. Μετά το θάνατό της, η αρκούδα υπέστη ακρωτηριασμό στα δύο μπροστινά άκρα, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ζώο σκοτώθηκε από πρόθεση και τα δύο του πόδια αποτέλεσαν το τρόπαιο της αποκρουστικής πράξης.

Λόγω του τεραστίου μεγέθους του αλλά και της προχωρημένης σήψης, το ζώο δεν ήταν δυνατόν να μετακινηθεί και παρέμεινε στο σημείο εύρεσης για την ταφή του. Πρόκειται για αγροτική περιοχή, έντονης κτηνοτροφικής δραστηριότητας.

Από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ ειδοποιήθηκε η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και το Δασαρχείο Φλώρινας προκειμένου να παραστούν κατά τη διάρκεια της αυτοψίας αλλά και για τη νόμιμη ταφή ζώου.

Το συγκεκριμένο γεγονός επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα της ανεπαρκούς φύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος. Η δασική υπηρεσία και η θεσμοθετημένη θηροφυλακή της πρέπει άμεσα να ενισχυθούν καθώς το λαθραίο κυνήγι αποτελεί μία από τις κύριες απειλές των σπάνιων ειδών της ελληνικής πανίδας.

Στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπήρξαν προηγούμενες καταγγελίες για ζημιές από αρκούδα στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο που να πυροδοτούν τη σύγκρουση ανθρώπου και αρκούδας. Η πολιτική των δράσεων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αφορά στην παράλληλη προστασία αρκούδας και ανθρώπου ή διαφορετικά στην αναγνώριση των αναγκών και την αποδοχή των παραγωγικών δραστηριοτήτων ήπιας μορφής των ανθρώπων που ζουν στις περιοχές εξάπλωσης της αρκούδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
27.02.2024

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το
Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης thumb
23.01.2024

Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

Διάβασέ το
19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
20.12.2023

19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το