GR EN
Πίσω
2
03.10.2014

Στην Ελλάδα διεξάγεται για πρώτη φορά το Διεθνές Συνέδριο Μελέτης & Διαχείρισης της Αρκούδας

Το σημαντικότερο παγκόσμιο συνέδριο για τη μελέτη και τη διαχείριση της αρκούδας φιλοξενείται από τις 5 έως τις 11 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Το 23ο Διεθνές Συνέδριο Μελέτης & Διαχείρισης της Αρκούδας (23rd International Conference on Bear Research and Management) συνδιοργανώνεται από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και τη διεθνή επιστημονική εταιρεία International Association for Bear Research and Management (IBA) και τελεί υπό την αιγίδα του Υ.ΠΕ.Κ.Α. (Ειδική Γραμματεία Δασών).

Το συνέδριο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα καθώς σ’ αυτό θα συζητηθούν τρία μεγάλα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος:

  • Η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας,
  • η αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε οικισμούς και
  • τα ατυχήματα στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Στο συνέδριο θα παραβρεθούν διακεκριμένοι επιστήμονες από χώρες του εξωτερικού με πολύχρονη εμπειρία στη μελέτη και διαχείριση πληθυσμών αρκούδας. Στόχος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ είναι να αξιοποιήσει τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία τους με σκοπό την εφαρμογή των κατάλληλων λύσεων στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει πλατφόρμα ανάδειξης των πρακτικών που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, και αφορμή για την ανάπτυξη παράλληλων δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, και σύνδεσης μιας επιστημονικής διοργάνωσης με εξωστρεφείς συμμετοχικές δράσεις για το ευρύ κοινό της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη διοργάνωση πραγματοποιείται στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρα της ανατολικής Μεσογείου γενικότερα. Η συμμετοχή στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ξεπεράσει τις 230 συμμετοχές από περισσότερες από 40 διαφορετικές χώρες, με σημαντική εκπροσώπηση από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, καθώς η διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου στη χώρα μας αποτελεί μοναδική δυνατότητα για τη συμμετοχή σε αυτό και την παρακολούθηση των εργασιών από εκπροσώπους φορέων και επιστήμονες σε εθνικό επίπεδο το αντικείμενο των οποίων σχετίζεται με τη διαχείριση της αρκούδας, σημαντική αναμένεται να είναι και η συμμετοχή ελλήνων επιστημόνων, επαγγελματιών και εκπροσώπων φορέων εθνικής εμβέλειας.

Περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα www.iba-greece-2014.com.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
27.02.2024

Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το
Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης thumb
23.01.2024

Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

Διάβασέ το
19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη thumb
20.12.2023

19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Διάβασέ το